rady, tipy, návody, ...

blog Zahradnictví Plzeň

rady, tipy, novinky, ...

 

Výsadba stromů se zemním balem: ideální řešení pro jarní a podzimní výsadbu

Rostliny se zemním balem jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají ekonomické a efektivní řešení při výsadbě stromů a keřů. Tyto ro jsou pěstovány přímo v poli a před prodejem jsou vykopány s kořenovým balem obaleným v jutovém pytli nebo síťce. Tato metoda zajišťuje, že rostlina si udrží co nejvíce původní zeminy kolem kořenů, což usnadňuje její adaptaci na novém stanovišti. V dnešním článku se podíváme na to, proč jsou rostliny se zemním balem ideálním řešením pro jarní a podzimní výsadbu a jaké jsou jejich hlavní výhody.

Jarní a podzimní výsadba: ideální čas pro rostliny se zemním balem

Na jaře a na podzim panují ideální podmínky pro ujmutí se rostlin na novém stanovišti. Teploty nejsou příliš vysoké ani nízké, což znamená, že rostliny nemusí bojovat s extrémními teplotami a mohou se plně soustředit na růst a adaptaci na nové prostředí. Navíc vlhkost v těchto obdobích je obvykle vyšší, což rostlinám poskytuje dostatek vláhy pro správný růst kořenů.

Příběh pana Nováka: úspěšná výsadba stromů se zemním balem

Pan Novák se rozhodl, že na svém pozemku vysadí několik ovocných stromů. Po konzultaci s odborníkem se rozhodl pro rostliny se zemním balem, které byly doporučeny pro jeho konkrétní podmínky a požadavky. Pan Novák si vybral ideální termín pro výsadbu – konec října, kdy už bylo dostatečně chladno, ale ještě nebyla zima v plném proudu.

Výsadba proběhla hladce a pan Novák pečlivě dodržoval pokyny pro správnou manipulaci s rostlinami se zemním balem. Výsledek? Ovocné stromy se na jaře krásně rozrostly a již druhý rok přinesly první úrodu.

Hlavní výhody rostlin se zemním balem

1. Nižší cena: Rostliny se zemním balem jsou obvykle levnější než rostliny v kontejneru, což je důležitý faktor pro mnoho zákazníků. Tato úspora je dána tím, že pěstování rostlin přímo v poli je méně nákladné než pěstování v kontejnerech.

2. Snadnější adaptace: Díky tomu, že rostliny se zemním balem si udrží větší množství původní zeminy kolem kořenů, je pro ně snazší adaptovat se na nové prostředí. To zvyšuje šanci na úspěšné ujmutí se rostliny na novém stanovišti.

3. Menší riziko škůdců a nemocí: Rostliny pěstované přímo v poli jsou obvykle odolnější vůči škůdcům a nemocem než rostliny v kontejnerech. Důvodem je přirozenější prostředí, ve kterém rostou, a menší stres při manipulaci s nimi.

4. Širší nabídka druhů: U rostlin se zemním balem je často k dispozici širší nabídka druhů a odrůd než u rostlin v kontejnerech. To umožňuje zákazníkům vybrat si přesně tu rostlinu, která nejlépe vyhovuje jejich potřebám a požadavkům.

Závěr

Rostliny se zemním balem jsou skvělou volbou pro jarní a podzimní výsadbu, kdy mají ideální podmínky pro ujmutí se na novém stanovišti. Jejich nižší cena, snadnější adaptace a širší nabídka druhů je činí atraktivní volbou pro mnoho zahrádkářů a majitelů pozemků. Pokud uvažujete o výsadbě stromů nebo keřů, rozhodně zvažte možnost rostlin se zemním balem jako ekonomické a efektivní řešení.

Co asi tak dělají zahradníci v zimě? Nejspíš odpočívají, jezdí na lyže a nebo se jen tak povalují u kamen? Kdepak :-)